FESTIVAL FOLKLÒRIC

 

SANTA GERTRUDIS

 

Santa Eulária  -  Ibiza  (Eivissa)

 

 

 

Santa Gertrudis acogió la noche del sábado la XVII edición del Festival Folklòric en la que actuaron como grupos invitados los sicilianos del Gruppo folkloristico Cittá di Agrigento y los valencianos del Grup de Danses de Xeraco. Como anfitriones del festival, los componentes de la colla de Santa Gertrudis ofrecieron también su repertorio de ball pagès. La velada se inició con un pasacalles de los grupos participantes hasta llegar a la plaza.         25-06-2017 | MARCELO SASTRE

Iglesia S.Joan en las fiestas patronales 2012
10è aniversari de la mort de Joan Marí Cardona
Camins d´història

Sant Joan de Labritja

Amb motiu del 10è aniversari de la mort de Joan Marí Cardona, i en homenatge i com a continuació de la seua feina, l´Institut d´Estudis Eivissencs, el Diario de Ibiza i el Consell d´Eivissa reediten, coincidint amb les festes dels pobles, alguns dels nombrosos articles que l´historiador i canonge arxiver va publicar als diaris de les Pitiüses.

 
L´església de Sant Joan Baptista, com se sap, és la darrera que es va edificar a l´illa amb títol de vicaria depenent de la parròquia de Santa Maria d´Eivissa. Uns vint anys després de la construcció, ja fou constituïda en parròquia, junt amb tota la resta de temples de la part forana, a més de Sant Pere, a la Catedral, i Sant Salvador de la Marina, a Sant Elm (1785).

L´advocació de sant Joan arribà indirectament a la nova església, ja que quan l´arquebisbe havia decidit que es construís a la Pujada de Labritja (el pujol d´en Refila) no va dir res del sant a qui s´havia de dedicar (1726). Sant Joan era el sant que Antoni Marí Milà havia triat, per la seua pròpia i particular devoció, quan havia aixecat, uns anys abans, la capelleta de Cals Ripolls de Labritja.

Com que existí una forta resistència a treballar en la construcció de la nova església, per part dels pobladors de Labritja, si no es feia vora la capelleta dedicada a sant Joan, que ja existia, a la fi fou determinat que es construís de manera que la capelleta quedàs adossada a l´església.

Com que la raó que l´arquebisbe havia exposat per construir l´església al pujol d´en Refila —la Pujada de Labritja—, era que havia de fer-se com més pròxima fos possible a la cala dels Marins, d´aquesta forma encara se´ls acostava uns quilòmetres més.

1760. Juan Lario, bisbe visitador per encàrrec de l´arquebisbe Jaume de Cortada, que sobtadament havia caigut malalt, quan anà a veure les obres de l´església, va trobar-les pràcticament aturades, tot i que ja feia trenta-quatre anys que se n´havia decretat la construcció. Les esglésies de Sant Josep i Sant Francesc Xavier, projectades el mateix any, feia temps que s´havien acabat, mentre que a Cals Ripolls de Labritja els murs mestres encara eren molt baixos i no es veien pedres, calç ni altres materials als seus voltants.

Com es podia entendre que els de Labritja tenguessin tan poca pressa en la construcció de la seua església? Tot ho explica la capelleta dedicada a sant Joan, on cada diumenge es deia missa i s´administraven els sagraments. Com que tots els pobladors no hi cabien dins, s´acontentaven de poder-hi assistir de banda fora. Moltes festes del dia de Sant Joan les varen celebrar així.

Les paraules amb què el bisbe visitador va reprendre els pobladors de Labritja foren dures, encara que va suavitzar-les una mica prometent indulgències i altres gràcies invisibles als qui des d´aleshores hi treballassin més animats. És aleshores quan comença a trobar-se el nom de Sant Joan donat al segon temple, encara en construcció, del quartó de Santa Eulàlia. És ben clar, doncs, que l´advocació del sant precursor passà de la capelleta a l´església nova, de forma popular, i d´aquesta a la posterior parròquia i ajuntament simultanis (1785). Més endavant, cap a 1820, el nom de Sant Joan es va estendre a tot l´actual terme municipal.

Joan Marí Cardona    (historiador i canonge arxiver)    Diario de Ibiza, 24 de juny de 1993

 

Diario de Ibiza, 24 Junio 2012

 

 

 

 

 

 

Jaume Riera      Telf - Wassap  675 86 76 89

 

primeresfotos@hotmail.com    -   eivissarural@hotmail.com

Libro de visitas

Todavía no hay comentarios.
Introduce el código.
* Campos obligatorios