Festa Pagesa a

 

POU DEN BENET

 

Sant Josep - Ibiza

Se celebra el primer domingo después de San Jaime, 25 julio,

con el Grupo Folkórico Sant Josep de Sa Talaia

 

 

 

Festa Pagesa a

 

POU D'EN BENET

 

2016

 

 

Música i Canço Eivissenca, Tir amb bassetja i Ball Pagés amb Sa Colla de Sant Josep

Video de la Fiesta Pagesa a

 

    POU D'EN BENET

 

                        2013

 

Publicado el 30 jul. 2013  -  Las fiestas en los pozos son una tradición en
los meses de verano de Ibiza. Tradicionalmente celebraban el final de
la cosecha. Hoy en día reúnen a pequeños y mayores al aire libre, junto
a los pozos, hay exhibiciones de ball pagés, a veces teatro y también
degustación de productos locales. Una fiesta familiar donde se encontrarán
la Ibiza más auténtica. Un video grabado por Ibiza5sentidos.es

26 de julio, POU DEN BENET 2009

 

HISTORIA

Pou d´en Benet.  JORDI SALEWSKI
Camins d´història | 10è aniversari de la mort de Joan Marí Cardona

Sant Josep de Sa Talaia

Amb motiu del 10è aniversari de la mort de Joan Marí Cardona, i en homenatge i com a continuació de la seua feina, l´Institut d´Estudis Eivissencs, el Diario de Ibiza i el Consell d´Eivissa reediten, coincidint amb les festes dels pobles, alguns dels nombrosos articles que l´historiador i canonge arxiver va publicar als diaris de les Pitiüses

L'alqueria de Benimussa era una de les grans porcions de terra que l´any 1235 foren assignades al quartó de Portmany. I se´n troben algunes dades des del mateix segle XIII.

1255. Fra Guillem Blanc, procurador de Guillem de Montgrí, donà establiment de dues terceres parts de Benimussa a Bernat Marí i Bernat Prats, els quals ja en treballaven les terres des d´alguns anys abans. Més endavant (1394), Francesc Marí féu notar que les dites dues parts de Benimussa eren només d´ell, i aleshores en mencionà les partions: la mar / l´alqueria de Benizinim / l´alqueria d´en Francesc Palau / l´alqueria d´Antoni Cambrils / la part de Benimussa de Pere Vengut. És evident que la dita part de Benimussa havia de confinar amb la mar prop de l´indret on acaba el tor-rent de Benimussa o del Regueró, i per això sabem que les terres de Benimussa de Francesc Marí eren les més properes al temple de Sant Antoni.

1350. Guillem Orvai i la seva muller, Dolça, varen vendre a Jaume Pellisser una tercera part de Benimussa, confinant amb l´alqueria de Benizinim / la porció de Benimussa dels hereus de Bernat Marí i Bernat Prats / les muntanyes de l´alqueria de Beniferri. No podem dubtar que les terres de Benimussa pròpies de Jaume Pellisser eren les situades més a llevant de tota l´alqueria, perquè les esmentades muntanyes de Beniferri conserven el mateix nom i són de la parròquia de Sant Rafel.

Pere Vengut, a la darreria del segle XIV, era el tercer propietari de Benimussa, tot i que no tenia els documents originals, però mencionà perfectament les partions: l´alqueria de Benimussa de Francesc Marí / la de Jaume Pellisser / la partió entre Portmany i les Salines / les alqueries de Bernat i Joan Cucarella del Molí. Per la menció de la divisòria entre els quartons de Portmany i de les Salines, es pot entendre bé que la part de Pere Vengut era la situada a la banda de migdia de l´antiga i gran alqueria de Benimussa, de la qual consta que antigament era molt més extensa que no és avui la vénda del mateix nom.

Al llarg dels segles XVI i XVII els documents ja mencionen nombroses famílies de Benimussa, els cognoms de les quals eren els mateixos dels nostres dies. Quan els pobladors dels Vedrans i Benimussa es dividiren en sis véndes per als treballs de l´església de Sant Josep (1730), la vénda de Benimussa tenia assignades vint-i-quatre famílies.

El camí o la carretera de Benimussa que surt de la carretera general i va fins a la car-retera de Sant Antoni a Vila, després de recórrer la major part de les terres de Benimussa, ens permet de poder-les veure perfectament. Al costat del dit camí, poc després d´haver començat, es pot veure el vell pou d´en Benet, on cada any es va recordant la tradició de celebrar-hi algun ball. També s´hi troba poc després la torre de Cals Costes, de forma quadrada i molt ben conservada.

Un altre camí, que se separa de l´anterior i va a parar a la carretera general, un poc més avall de l´església de Sant Agustí, passa per devora la casa anomenada can Tor-reta, on existí fins fa poc un munt de runes de la torre de Benimussa, i ara serveix per recordar-la un edifici que té una part de forma quadrada. Més avall de can Torreta comença el torrent de Benimussa, del qual dóna testimoni un gran i antic pou, a la plaça del qual també se sol celebrar algun ball pagès.

Cal recordar també que a la primera part del segle XVIII, els portmanyins començaren a manifestar la necessitat d´una segona església en el quartó, i així es convertiren en testimonis ben qualificats de l´augment de la població, que havia crescut molt i continuava creixent. Els Vedrans i Benimussa eren els indrets que es mencionaren, i quan es retallà el terme de la pròxima vicaria, aquest restà configurat per les terres i les famílies de tots dos llocs mencionats, de tal manera que més d´una vegada es troba la qualificació de la vicaria dels Vedrans i de Benimussa. Una particularitat important de Sant Josep és la de construir els temples com més prop millor del centre del terme que correspongui a cada un, per causa de les famílies que vivien en cases disperses; així les distàncies per anar a missa resten més igualades per a tothom.

Joan Marí Cardona | (historiador i canonge arxiver)    

Diario de Ibiza, 19 de març de 2001

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaume Riera             WhatsApp  675 867 689

 

eivissarural@hotmail.com

Escribir comentario

Libro de visitas

  • Alfonso Riera (jueves, 20. octubre 2016 13:26)

    Buenos dias, necesito algunas fotos antiguas de Ibiza ciudad en especial y de los comercios y sus habitantes. Desearia ver su catalogo y donde puedo acudir.Gracias. Movil 649140022

Introduce el código.
* Campos obligatorios